Fakta:
Mijas Pueblo är en liten mysig by som ligger inbäddad bland pinjeskog på en bergssida. Man kan tro att man skulle hamna i en typisk spansk by, men här bor fler utländska och engelsktalande än spanjorer. Trots detta har lokalbefolkningen lyckats behålla en del av sin andalusiska livsstil. Mijas ligger endast 8 km inåt landet från Fuengirola.

Mijas by har ett romerskt, feniciskt och moriskt ursprung. På det sätt som det ser ut i dag härstammar det från den moriska tiden. Gatorna är smala och gjorda av kullersten och man kan fortfarande se en del av stadsmuren om man befinner sig i närheten av kyrkan. Där kyrkan är nu har det tidigare legat en moské.Tidigare har byn varit ett spannmålsmagasin åt Fuengirola, ett försvarscentrum mot de kristna och under 16 – och 1700 talet bodde de som arbetade i agat- och marmorbrotten i bergen här. Stenen som man fick fram här använde man när man byggde Malagas katedral och Alcazaba i Sevilla. Mijas är en sån liten by att man lätt tar sig fram gående. Men det finns även åsnor som agerar som taxi för alla turister om man hellre vill ta sig fram på det sättet. Själva åsne taxin har blivit en turistattraktion bland besökare. Här bland de trånga gränderna finns även många hantverks och souvernirbutiker. I hantverksbutikerna hittar man handgjord keramik och man kan även hitta målningar av de lokala konstnärerna Don Clarke och Michele Lehmann. I stadshuset kan man gå på utställning med de lokala konstnärerna.

Vår info:
Restid ca 30min

Parkera bilen vid torget, där finns ett parkeringsgarage där man smidigt kan betala med kort. Vandra sedan runt till fots. Gatorna är utav kullersten så det kan vara bra med ett par relativt bekväma skor.